Bloga laikysena vaikystėje: tylus sveikatos priešas, kuris gali sukelti ilgalaikių problemų

Daug vaikų ir paauglių kasdien praleidžia daugybę valandų sėdėdami mokyklos suoluose, prie kompiuterių ar žaisdami vaizdo žaidimus. Šiuolaikinis gyvenimo būdas, kuriame sėdėjimas tapo dominuojančia veikla,  vaikų laikysenos problemos atsirasti pradėjo jau ankstyvame amžiuje. Tačiau kokią įtaką bloga laikysena turi sveikatai ilguoju laikotarpiu? Ar tai tik estetinė problema, ar už to slypi rimtos sveikatos grėsmės?

Kaklo ir nugaros skausmai: pirmieji signalai

Pirmasis simptomas, rodantis, kad laikysena nėra taisyklinga, yra kaklo skausmas arba nugaros skausmas. Vaikai ir paaugliai, kurie didžiąją dienos dalį praleidžia pasilenkę į priekį, dažnai skundžiasi įtampa kakle ir nugaros srityje. Šis skausmas gali atrodyti nereikšmingas, tačiau ilgainiui jis gali virsti lėtiniu diskomfortu, kuris trukdo kasdieniam gyvenimui.

Ar jūsų vaikas dažnai skundžiasi skaudančiu kaklu ar nugara po mokyklos? Dažnas tėvas gali manyti, kad tai tiesiog per didelis krūvis mokykloje ar netinkamas miego režimas. Tačiau skausmo priežastis dažnai slypi kur kas giliau – netinkama kūno padėtis tiek sėdint, tiek stovint. Neretai vaikai sėdi per ilgai, laikydami galvą pernelyg nuleistą ar pečius pakeltus, o tai sukelia įtampą kaklo ir nugaros raumenyse.

Ar laikysenos problemos turi įtakos sąnariams?

Nors daugeliui tėvų gali atrodyti, kad laikysena turi įtakos tik raumenims, sąnariai taip pat patiria didelį krūvį. Bloga laikysena vaikystėje gali pakeisti natūralią kūno biomechaniką, o tai reiškia, kad sąnariai tampa labiau pažeidžiami ir nusidėvi greičiau. Ypač klubų, kelių ir stuburo sąnariai patiria papildomą apkrovą, kai kūnas nėra taisyklingai laikomas.

Pavyzdžiui, jei vaikas reguliariai sėdi su išlenkta nugara ar neteisingai paskirsto svorį stovėdamas, sąnariai turi dirbti daugiau nei turėtų. Šios problemos gali lemti sąnarių skausmus ne tik vaikystėje, bet ir vėliau gyvenime. Kaip dažnai matome jaunus žmones, kurie skundžiasi kelio ar nugaros problemomis, kurias paprastai siejame su vyresniu amžiumi?

Kvėpavimo sunkumai: netikėtas laikysenos poveikis

Galbūt mažai kas galvoja apie tai, kad bloga laikysena gali turėti įtakos kvėpavimui. Tačiau tiesa yra ta, kad netinkama laikysena gali riboti plaučių talpą ir sumažinti deguonies patekimą į organizmą. Kai vaikas sėdi ar stovi su susikūprinusiais pečiais, krūtinės ląsta spaudžiama, o plaučiai negali pilnai išsiplėsti. Tai ypač aktualu tiems, kurie praleidžia daug laiko sėdėdami prie kompiuterių ar telefonų su galva nuleista.

Ar pastebite, kad jūsų vaikas kvėpuoja paviršutiniškai ar dažnai jaučiasi pavargęs be aiškios priežasties? Tai gali būti susiję su tuo, kad organizmas negauna pakankamai deguonies dėl blogos laikysenos. Šie kvėpavimo sunkumai gali būti nepastebėti ilgą laiką, tačiau ilgainiui jie gali paveikti vaiko energijos lygį, koncentraciją ir bendrą sveikatą.

Psichologinis poveikis: laikysena ir pasitikėjimas savimi

Bloga laikysena gali paveikti ne tik fizinę, bet ir psichologinę sveikatą. Kūno kalba yra glaudžiai susijusi su emocijomis ir pasitikėjimu savimi. Vaikai, kurie vaikšto susikūprinę, gali atrodyti nesaugūs, uždari, o tai ilgainiui gali paveikti jų pasitikėjimą savimi ir bendravimo įgūdžius. Tai ypač aktualu paaugliams, kurie išgyvena jautrų savo tapatybės formavimo laikotarpį.

Ar laikysena gali paveikti vaiko emocinę savijautą? Tyrimai rodo, kad tiesi laikysena gali pagerinti nuotaiką ir padėti jaustis labiau pasitikinčiam savimi. Kai kūnas laikomas taisyklingai, smegenys gauna signalą, kad viskas yra gerai, o tai skatina teigiamas emocijas.

Kaip atpažinti laikysenos problemas ankstyvame amžiuje?

Tėvai dažnai nesusimąsto apie tai, kad vaikų laikysenos problemos gali būti problema, kol neatsiranda akivaizdūs skausmai ar kiti sveikatos sutrikimai. Tačiau laikysenos problemas galima pastebėti ir anksti, stebint, kaip vaikas sėdi, stovi ir vaikšto.

Ar vaikas dažnai sėdi sukumpęs arba pakreipęs galvą į vieną pusę? Ar pastebite, kad jis vaikšto su susikūprinusiais pečiais ar galva nuleista? Tai gali būti pirmieji signalai, kad laikysena nėra taisyklinga. Svarbu anksti imtis priemonių ir mokyti vaiką taisyklingos laikysenos, kad išvengtumėte ilgalaikių pasekmių.

Ką gali padaryti tėvai ir specialistai?

Tėvų vaidmuo yra itin svarbus ankstyvame laikysenos problemų atpažinimo ir sprendimo procese. Jie turi stebėti, kaip jų vaikas sėdi prie stalo, kokia yra jo kūno padėtis, kai jis žaidžia ar naudoja technologijas. Ergonominiai baldai, tinkama kuprinė ir reguliarūs fiziniai pratimai gali būti puikūs įrankiai, siekiant užtikrinti gerą laikyseną.

Ar jūsų vaikas turi reikiamą aplinką taisyklingai laikysenai palaikyti? Mokyklinės kėdės, kuprinės, darbo vietos turi būti pritaikytos taip, kad vaiko kūnas būtų taisyklingai laikomas. Be to, specialistai, tokie kaip kineziterapeutai, gali padėti sukurti tinkamą pratimų programą, kuri padėtų stiprinti nugaros ir kaklo raumenis, gerinant laikyseną.

Vaikų laikysenos problemos nėra tik estetinis klausimas – jos gali turėti rimtų ilgalaikių pasekmių fizinei ir psichologinei sveikatai. Ankstyvas problemų atpažinimas ir veiksmų ėmimasis gali apsaugoti nuo skausmo ir kitų sveikatos problemų ateityje.

Informacijos šaltinis reabilitacijos klinika Antalgija.lt

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *