Kai reikia dalyvauti oficialiose vakarienėse ir kituose svarbiuose renginiuose, būtina laikytis tinkamo etiketo. Labai svarbu žinoti, kaip tinkamai naudoti stalo įrankius. Išmanydami stalo etiketo pagrindus – nuo to, kokią šakutę naudoti kiekvienam patiekalui, iki skirtingų tipų peilių ir šaukštų – galėsite jaustis labiau pasitikintys savimi, kai susidursite su stalu, pilnu nepažįstamų įrankių. Panagrinėkime jų naudojimo pagrindus, kad į kitą renginį atvyktumėte pasiruošę.
Skirtingi stalo įrankiai ir jų tipai
Dažniausiai naudojami stalo įrankiai yra šakutės, peiliai ir šaukštai. Yra keletas šių įprastų įrankių variantų, tačiau visi jie paprastai tarnauja tam pačiam tikslui. Šakutės būna įvairių dydžių ir formų:pietų šakutės su ilgais dantukais naudojamos salotoms ir pagrindiniams patiekalams valgyti, o desertinės šakutės paprastai būna trumpesnės, su keturiais dantukais vietoj dviejų. Peiliai taip pat būna įvairių formų: pietų peiliai paprastai turi dantytus ašmenis, o sviesto peiliai yra su bukomis viršūnėmis ir paprastai turi užapvalintą galą. Šaukštų taip pat būna įvairių rūšių; šaukšteliai yra maži šaukšteliai, dažnai naudojami arbatai ar kavai maišyti arba gerti, o sriubos šaukšteliai turi gilesnius dubenėlius skysčiams semti.
Įvairių tipų stalo įrankių naudojimas
Naudojant įrankius valgio metu svarbu prisiminti, kad visada reikia dirbti iš išorės į vidų – tai reiškia, kad pirmoji naudojama šakutė ar šaukštas bus toliausiai nuo lėkštės (paprastai dešinėje pusėje). Valgio metu keičiantis patiekalams, reikėtų keisti ir savo įrankius; baigę vieną patiekalą, panaudotus įrankius padėkite atgal į pradinę padėtį ir tik tada imkite naujus. Jei ant stalo yra nepažįstamos rūšies stalo įrankių (pvz., peiliai žuviai), prieš naudodami juos paklauskite šeimininko arba padavėjo, kam jie skirti.
Dažniausios klaidos, kurių reikia vengti
Viena dažniausių žmonių daromų klaidų naudojant stalo įrankius yra per didelio maisto kiekio pjaustymas vienu metu – geriausia valgyti mažesniais kąsniais, kad nebūtų sunku vienu metu tvarkyti maistą šakute ir peiliu. Kita klaida – alkūnėmis remtis į stalą, vietoj to laikykite jas prie kūno, nelieskite kitų svečių alkūnėmis ir nelaikykite jų šalia jų lėkščių. Galiausiai, niekada nelaižykite savo įrankių – tai ne tik atrodys neestetiškai, bet ir erzins aplinkinius svečius!
Išvada:
Žinios, kaip tinkamai naudotis stalo įrankiais, yra labai svarbios dalyvaujant oficialiose vakarienėse ar kituose svarbiuose renginiuose, kuriuose etiketas yra svarbiausias. ()